torstai 4. elokuuta 2016

Vapaata riistaa

Yhdeksäs runokokoelmani Ranskalainen suudelma ilmestyy syyskuussa. Kokoelma on kuitenkin jo painettu, ja sain siitä oman kappaleeni Savukeitaan 15-vuotisjuhlissa Tallinnassa. Suomeen painos saapuu aikanaan yhdessä kustantamon muiden syksyn kirjojen kanssa. Kriitikot voivat kysellä arvostelukappaleita Savukeitaan Erno Selänteeltä.

Tällä hetkellä tuntuu, että kokoelma voisi olla viimeiseni. Minusta on kuitenkin aiemminkin tuntunut siltä, joten parempi etten lupaa mitään. Proosaa kirjoitan joka tapauksessa: romaanitrilogian päätösosa on jo pitkällä. Uskon Kustannusliike Robustoksen tekevän siitä kustannuspäätöksen lähiaikoina. Kirja voisi tulla markkinoille ensi vuoden aikana.

Sitten on syytä vetää henkeä, etten pala loppuun. Pään sisällä suunnitelmat seuraavaksi viideksi vuodeksi ovat kuitenkin valmiina. Paljon riippuu rahoituksesta, tämän hetkisen tiedon mukaan päivätyöni Turun kaupunginkirjastossa jatkuu taas ensi keväänä.

Ranskalaisen suudelman takakanteen tai liepeisiin ei tällä kertaa laitettu katkelmia kehuvista arvosteluista, vaan ystävän ja kollegan sähköpostiviesti:

”Tapani, olet mielestäni kirjoittanut tähänastisista parhaimman kokoelmasi. Moni runo tulee iholle, jokin kostuttaa silmät ja jokin pyrskäyttää naurun.”
–Harri Nordell

Tuo tietysti Nordellin luvan kanssa. Hän on jäävi arvostelemaan kokoelmaa esim. Helsingin Sanomiin. Muut jäävit ovat Markku Kaskela (kirjan esipuhe) ja Timo Lappalainen (pitkäaikainen ateljeekriitikkoni).

Lopuille ihmiskunnan jäsenille syksyn kirjani on vapaata riistaa. Antaa palaa vaan!

Turun Hannunniitussa 5.8.2016