tiistai 23. tammikuuta 2018

Kun mielikuvituksesta on vain haittaa

Media tiedotti viikonloppuna, että Savukeidas-kustantamo lopettelee pikku hiljaa toimintaansa. Asia on kustantamon kirjailijoilla ollut tiedossa jo hyvän aikaa. Kustantamon toiminta ei kuitenkaan lopu kuin seinään.

”Mutta jos jostain vielä ilmaantuu sellainen teksti, joka on ihan pakko julkaista, niin kyllä meiltä löytyy vielä munaa sekin tehdä.” (Erno Selänne)

Kustantamon toinen voimamies Erno Selänteen lisäksi on tietenkin Ville Hytönen. Meillä sujui heti alusta lähtien, eikä ollut ihme kun Ville 2002 ehdotti että antaisin seuraavan käsikirjoitukseni Savukeitaalle. Viides runokokoelmani Pyhä kankkunen ilmestyi helmikuussa 2004. Sitä ennen olin jo ollut mukana kustantamon runo-CD:llä Runo & Ääni (2002).

Omasta näkökulmastani upea matka Savukeitaan kanssa on taltioitu Suomi-trilogiani päätösromaaniin Kuumat raiteet (Robustos 2017), koska kyseessä on kaunokirjallinen teksti, kustantamon nimi on muutettu Savustamoksi. Ville on Viljami ja Erno on Einari.

Mitään juttuja ei ole tarvinnut keksiä omasta päästä, sen verran värikkäitä asioita kustantamon ympärillä on tapahtunut.

***  

Henkilökohtaisesti en usko, että Ville ja Erno ovat sanoneet viimeistä sanaansa kustantajina – ainakin Villellä uskoisin veren vielä vetävän alalle myös vastuullisena kustantajana, kustannustoimittajana tai yleismies-jantusena.

***

Turussa runous (painettu ja lavoilla esitettävä) voi hyvin. Laitan tähän loppuun puheen, joka minulta pyydettiin uuden runoklubin pyörähdettyä vastikään käyntiin Bar Ö:ssä.

---


TURUN LIVERUNOUDEN SALAINEN HISTORIA KOLMESSA MINUUTISSA
(liveruno-termiä käytti alun perin Markku Into 1994)


Alussa olivat Jarkko Laine ja Markku Into. He esittivät silloin tällöin erilaisissa tilaisuuksissa runojaan. Paikkana saattoi olla kirjakauppa, kirjasto tai Turun Piirustuskoulun illanvietto.

Vuonna 1994 asiat muuttuivat. Down By The Laiturin runoklubille Pub Hunter’s Inniin kokoontuivat runojaan lukemaan Markus Jääskeläinen, Tommi Parkko, Ilkka Koponen, Timo Lappalainen ja minä. Alettiin puhua Turun runoliikkeestä. Alkuperäisestä porukasta kukaan ei ollut kotoisin Turusta.

Kohta messiin tulivat Kari Aartoma, Mika Terho ja Seppo Lahtinen. Viimeksi mainittu innostui hommasta niin paljon, että perusti Sammakko-kustantamon.

Alkoi säännöllisen epäsäännöllinen runoklubitoiminta. Tuli kiertueita ja keikkoja ulkomaille. Mukaan liittyivät Esa Hirvonen, Jukka Hannula ja Juha Kulmala.

Naisia ei saatu patistettua lavalle kirveelläkään. Lopulta Pauliina Haasjoki, Reetta Niemelä, Jenni Haukio ja Heli Peltoniemi perustivat Grupo Kapustarinnan ja Lumooja-lehden. He alkoivat järjestää keikkoja ja esiintyä lavoilla.

Jo vuoden 1994 runoklubilla Huntersissa oli julkistettu historian ensimmäinen Tuli & Savu -lehti. Onkin varsin perusteltua puhua tuosta 16.6. järjestetystä klubista ns. Turun runoliikkeen tai vaihtoehtoisesti Turun koulukunnan alkupamauksena. Päivä on helppo muistaa, koska se on sama kuin James Joycen Bloomsday.

Mika Kivelä julkaisi varjon lailla omakustanteitaan, lopulta hänkin innostui nousemaan estradille, kun järjestettiin historian toinen Runoilijat estradille -koulutus. Vuosi oli 2000. Ensimmäinen järjestettiin 1995. Olin sattumalta järjestämässä molempia juttuja. Kun Mika Kivelä 2006 järjesti ensimmäisen Runo & Rock -klubin, olin sattumalta vuotta aiemmin ollut mukana järjestämässä TVO:n kanssa samannimistä klubia. Kivelä on herrasmies ja kysyi, että haittaako tapahtumien samannimisyys. Vastasin, ei haittaa. ”Runo” ja ”rock” ovat yhteistä omaisuutta, ei kukaan voi omia niitä laittamalla väliin ja-sanan.

Nyt kolmeminuuttinen on täynnä. Esa Hirvonen tai Juha Kulmala voi seuraavalla kerralla jatkaa tästä, jotta päästään Susinukke Kosolan ja Artemis Kelosaaren aikakauteen muutenkin kun näin aasinsillan kautta.

Kiitos teille ystävät ja kuulijat, ilman teitä liverunotoimintaa ei olisi – tai se olisi ainakin pirun paljon tylsempää!

Puerto Rico, Gran Canaria
Markku Innon kuolinpäivänä 7.1.2018

TAPANI KINNUNEN

Ei kommentteja: